Πώς να πίνετε τον καφέ σας για να κερδίσετε χρόνια ζωής

Πώς να πίνετε τον καφέ σας για να κερδίσετε χρόνια ζωής

Eπιστήμονες μελετούσαν επί επτά χρόνια

την κατανάλωση καφέ σε σχέση με την κατάσταση υγείας 171.616 συμμετεχόντων σε έρευνα. Κατέληξαν ποια 'εκδοχή' μας δίνει χρόνια.

Οι άνθρωποι που πίνουν μέτρια ποσότητα καφέ (έως 3 ½ φλιτζάνια την ημέρα), μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ακόμα κι αν ο καφές έχει λίγη ζάχαρη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατανάλωση καφέ και την κατάσταση της υγείας 171.616 συμμετεχόντων, για περίπου επτά χρόνια.

Οι εθελοντές είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 56 χρόνια.

Στην εκκίνηση της διαδικασίας, δεν είχαν καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τακτικά από 1½ έως 3½ φλιτζάνια καφέ την ημέρα (σκέτο ή με έως ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη) είχαν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε αυτό το χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε αιτία -συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων-, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι πως δεν έκανε καμία διαφορά στα αποτελέσματα ο τύπος του καφέ (αν είναι αλεσμένος ή στιγμιαίος ή χωρίς καφεΐνη).

Εν τούτοις, τα αποτελέσματα περιγράφηκαν ως ασαφή για τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών.

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε

Όπως τονίζει η Washington Post “η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι ο καφές από μόνος του ήταν υπεύθυνος για τον μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας των συμμετεχόντων. Παρ' όλα αυτά, με την πάροδο των χρόνων η έρευνα αποκάλυψε μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία του καφέ. Η κατανάλωση του συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, νόσο του Πάρκινσον, κατάθλιψη κα”.

Δηλαδή, επιβεβαιώθηκαν ευρήματα προηγούμενων μελετών, για τη μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 -ισχύει για το ντεκαφεϊνέ καθώς και για την ποικιλία υψηλών οκτανίων- και αυτήν των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Έρευνες που έχουν προηγηθεί, έχουν δείξει πως

  1. η καφεϊνη (βλ. φυσικό διεγερτικό) που έχει ο καφές δεν μας ξυπνάει. Αυτό που κάνει είναι να δρα στον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη μνήμη, τη διάθεση, τους χρόνους αντίδρασης και τη νοητική λειτουργία.
  2. η καφεΐνη μπορεί και να βελτιώσει την αντοχή και την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  3. ο καφές περιέχει περίπου χίλιες διαφορετικές βοτανικές ενώσεις. Δεν έχουν μελετηθεί όλες επαρκώς.
  4. οι κόκκοι του καφέ έχουν θρεπτικά συστατικά (βιταμίνη Β και κάλιο), αντιοξειδωτικά και ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.
  5. ο καφές φαίνεται να προστατεύει από την κίρρωση του ήπατος σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο της νόσου, όπως εκείνα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ ή λιπώδη ηπατική νόσο.  
  6. αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει ένα άτομο, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης
  7. η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Σε κάποιους προκαλεί νευρικότητα ή άγχος. 
  8. η συνιστώμενη ποσότητα είναι τα 400 miligrams, την ημέρα. Μια κούπα έχει από 80 έως 100. Για τις εγκύους το όριο είναι στα 200mg.
  9. η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να παραμείνει στο σύστημα μας για αρκετές ώρες μετά την τελευταία μας γουλιά. Και άρα να γίνει ο λόγος που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ.

πηγή https://www.news247.gr/


Τελευταία νέα

zuca

top20 01

 
© 2023 TheWebRadio.gr