www.thewebradio.gr και την άκουσες

Αρχική / Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας: Πόλις και Θέατρο: Ένα Φάρμακο

Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας: Πόλις και Θέατρο: Ένα Φάρμακο

Πρώτη Συνάντηση Θεάτρου των Πολιτών Αρχαίας Ολυμπίας

 για ομάδες πολιτών διαφορετικών ηλικιών, 27 Ιουλίου – 8 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό Χώρο

Γιατί κι αν κάτι η νύχτα ανέγγιχτο αφήνει

η μέρα φτάνει

εκείνη το αποτελειώνει.

Πρόκειται για δωρεάν θεατρικό βιωματικό εργαστήριο για ομάδες πολιτών διαφορετικών ηλικιών. Ως κείμενο αναφοράς θα χρησιμοποιηθεί μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς αρχαιοελληνικές τραγωδίες, ο «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή. Το συγκεκριμένο έργο, πέραν της αδιαμφισβήτητης κλασικής αξίας του, επικαιροποιείται εκ νέου και προσφέρεται για μια σύγχρονη διαπραγμάτευση με άξονα το πώς σε συνθήκες κρίσης -εν προκειμένω και υγειονομικής- ο άνθρωπος βιώνει το εκάστοτε «κακό» ως μια δύναμη που δεν σχετίζεται με αυτόν, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο Οιδίποδας συνιστά συγχρόνως σωτήρα που καλείται να βρει το «φάρμακο» για ένα λοιμό τον οποίο η πόλις αντιλαμβάνεται ως εξωτερικό εχθρό, μίασμα και καθεαυτή την αιτία του λοιμού και τέλος έναν «φαρμακό», δηλαδή τον θυσιαζόμενο που αποπέμπεται, προκειμένου να καθαρθεί η πόλις. Παράλληλα, ο τρόπος που ο Χορός της τραγωδίας, δηλαδή η πόλις, η κοινότητα, διαπραγματεύεται σε κάθε στάδιο τις ιδιότητες του Οιδίποδα, αντανακλά ανά πάσα στιγμή τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο ως εξ ορισμού εκτός μιάσματος. Υπό αυτήν την οπτική, η συγκεκριμένη τραγωδία αποτελεί πρόσφορο υλικό για την εξαγωγή, μέσω ενός σπουδαίου έργου τέχνης, συμπερασμάτων ωφέλιμων για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν σε υπαίθριους χώρους και με διαφορετική μεθοδολογία – αναλόγως των ηλικιακών ομάδων των συμμετεχόντων (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες)- θα επιχειρηθεί η συστηματική ενασχόληση με το έργο του Σοφοκλή, μέσω θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων.

Σκοπό των εργαστηρίων αποτελεί η παραγωγή πρωτότυπου δραματουργικού υλικού μέσα από τη σύνθεση προσωπικών βιωμάτων των συμμετεχόντων με την καθοδήγηση των εισηγητών του σεμιναρίου, ενώ υπάρχει επίσης ο στόχος κατά τη λήξη του όλου προγράμματος να υπάρξει παρουσίαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας του υλικού που θα έχει παραχθεί και από τις τρεις ηλικιακές ομάδες και η βιντεοσκόπησή της.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Οι ηλικιακές ομάδες θα διαμορφωθούν ως εξής:

1. Παιδικό τμήμα (3η Δημοτικού-1η Γυμνασίου)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 εβδομάδων διάρκειας 20 ωρών

2. Εφηβικό τμήμα (2α γυμνασίου-1α Λυκείου)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 εβδομάδων διάρκειας 32 ωρών

3. Τμήμα ενηλίκων 18 ετών και άνω

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 εβδομάδων διάρκειας 32 ωρών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

1. Παιδικό τμήμα (Δευτέρα με Παρασκευή πρωί)

27 έως 31 Ιουλίου και 3 έως 7 Αυγούστου

Ώρες : 10.00-12.00

2. Εφηβικό τμήμα (Τρίτη με Σάββατο απόγευμα)

28 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου και 4 έως 8 Αυγούστου

Ώρες : 17.00-20.00

3. Τμήμα ενηλίκων (Τρίτη με Σάββατο απόγευμα)

28 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου και 4 έως 8 Αυγούστου

Ώρες : 17.00-20.00

Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής (με σειρά προτεραιότητας): 26240-22250 (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αρχ. Ολυμπίας – ώρες: 09:00 – 14:00) και 6981998604, καθώς και την ημέρα έναρξης των εργαστηρίων στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το μήνυμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αμπαζή σχετικά με το εργαστήριό του.

Πηγή http://www.proini.news

Playing

ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

-

ΕΠΕΛΕΞΕ

ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΟΥ

Γίνεται Σύνδεση
Γίνεται Σύνδεση
  • Σταθμός: Αυθεντικό
  • Σταθμός: Γκρικς
  • Σταθμός: Fresh
  • Σταθμός: Coffee