Ίσως το έχεις ξανακούσει, ίσως όχι,
αλλά το «throning» είναι μια νέα τάση στις γνωριμίες, κυρίως ανάμεσα στα άτομα της Gen Z, κατά την οποία κάποιος επιλέγει να βγαίνει ραντεβού με κάποιον, κυρίως για να βελτιώσει την κοινωνική του θέση ή την εικόνα του. Σαν να τον τοποθετεί σε ένα «θρόνο» λόγω της σχέσης του μαζί του και να παίρνει λίγο από τη λάμψη του.
Δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι κάτι εντελώς καινούργιο στον κόσμο των σχέσεων, αφού και παλιότερα υπήρχαν για παράδειγμα γυναίκες που έψαχναν έναν σύντροφο με κύρος.
Tι είναι ακριβώς το «throning»;
Πλέον, βέβαια αυτό έχει εξελιχθεί και με το «throning» αναφερόμαστε σε σχέσεις που δημιουργούνται για τον κόσμο των likes και των stories, για τους followers, ακόμα και για πρόσβαση σε μέρη που αλλιώς δεν θα μπορούσες να βρεθείς, όπως για παράδειγμα ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Σκοπός είναι φυσικά να επωφεληθεί κανείς από τη φήμη ή την επιρροή του συντρόφου που επιλέγει επιδεικνύοντάς τον.
Μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances διαπίστωσε ότι οι χρήστες εφαρμογών γνωριμιών προσπαθούν να βρουν ένα ταίρι περίπου «25% πιο επιθυμητό από τους ίδιους», όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Το «throning» ππου προέρχεται από την λέξη θρόνος στα αγγλικά, σημαίνει ότι κάποιος επιδεικνύει τον σύντροφό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δημοτικότητα και προσοχή για να ανεβάσει επίπεδο στην διαδικτυακή του παρουσία.
Γιατί είναι πιο κακό το «throning» από το να είσαι single;
Όλη αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά τοξική, αφού το να επιλέγεις σύντροφο με βάση το status του και όχι με βάση τα κοινά ενδιαφέροντά σας, τις αξίες και το σημαντικότερο την αγάπη, σημαίνει πως η σχέση που έχετε δεν βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια.
Γι' αυτό και τα άτομα της Gen Z μπορεί φαινομενικά -και διαδικτυακά- να φαίνεται πως είναι σε μια ευτυχισμένη σχέση, κάνουν πράγματα με τον σύντροφό τους, ανταλλάσσουν δώρα και γενικά κάνουν update για κάθε τι που τους συμβαίνει στα social media τους, στην πραγματικότητα όμως, δεν περνούν καλά και νιώθουν περισσότερη μοναξιά - ακόμα περισσότερη και από την περίοδο που ήταν single.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα που αναφέραμε, το «throning» μπορεί να μην είναι απαραίτητα μια νέα έννοια, καθώς μοιάζει με το «gold digging» ή το «clout chasing».
Σύμφωνα με το The Swaddle «το πρόβλημα προκύπτει όταν το κίνητρο κάποιου να βγει με κάποιον άλλον οδηγείται αποκλειστικά από τις κοινωνικές του φιλοδοξίες και όχι από το ρομαντικό ενδιαφέρον, την έλξη, τη στοργή και τα περισσότερα άλλα πράγματα που αποτελούν τα θεμέλια μιας σχέσης».
Ενώ μπορεί να προσφέρει προσωρινή αυτοπεποίθηση ή είσοδο σε έναν συγκεκριμένο κύκλο, μια σχέση που βασίζεται κυρίως στην κοινωνική θέση συχνά στερείται τόσο του βάθους όσο και της σταθερότητας που προέρχονται από κοινές αξίες και τη συναισθηματική οικειότητα.
Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που ακολουθούν τέτοιες τάσεις να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν τους λόγους για τους οποίους το κάνουν και πώς θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τους ίδιους και τον σύντροφό τους.
Καθώς τελικά, μια σχέση είναι λειτουργική όταν προέρχεται από την αυθεντικότητα των ατόμων που την απαρτίζουν.
Πηγή: Queen.gr