Πώς τα mobile apps άλλαξαν τη διασκέδασή μας

Πώς τα mobile apps άλλαξαν τη διασκέδασή μας

Η επανάσταση του τηλεφώνου

δεν άλλαξε απλώς τη ζωή των ανθρώπων στον τομέα της επικοινωνίας. Για δεκαετίες, η μεγαλύτερη εφεύρεση του Γκράχαμ Μπελ αποτελούσε σημείο αναφοράς για την επικοινωνία ανθρώπων σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά πάντα με τη φωνή στο επίκεντρο. Τα χρόνια πέρασαν και το τηλέφωνο έγινε ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα. Αρχικά, μιλούσαμε για την εποχή των σταθερών τηλεφώνων, μέχρις ότου μία μικρή λέξη αντικατέστησε το «σταθερό».

Πλέον, ζούμε στην εποχή της κινητής τηλεφωνίας, όπου η μικροσκοπική αυτή συσκευή βρίσκεται πάντα δίπλα μας και εκτελεί για εμάς δεκάδες λειτουργίες ταυτόχρονα, σαν ένας υπολογιστής τσέπης. Οι καινοτομίες των κινητών τηλεφώνων άλλαξαν τη ζωή μας και, ανάμεσά τους, τον τρόπο με τον οποίο διασκεδάζουμε. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους αφήσαμε πίσω μας τους παραδοσιακούς τρόπους διασκέδασης και πλέον όλα περνούν από το κινητό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι streaming υπηρεσίες, όπως είναι το Netflix ή το Amazon Prime, που φροντίζουν όχι μόνο να μεταδίδουν μέσω διαδικτύου ταινίες και σειρές, αλλά έφτασαν στο σημείο να είναι οι ίδιες εταιρίες παραγωγής περιεχομένου, αλλάζοντας το τοπίο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αυτό το υλικό, όμως, δημιουργήθηκαν εφαρμογές για κάθε είδους συσκευή, που έδωσαν πρόσβαση ακόμη κι από κινητά τηλέφωνα.

Κάτι ανάλογο μπορεί κάποιος να βρει σε ένα άλλο είδος διασκέδασης, που είναι το igaming. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πόκερ, ένα σπορ που έχει γράψει ιστορία στο πέρασμα των αιώνων ως η πιο δημοφιλής διασκέδαση μεταξύ των παιχνιδιών με τράπουλα. Το πόκερ αποτελεί το πιο πετυχημένο παράδειγμα μετάβασης από την παραδοσιακή στην ψηφιακή εκδοχή του, χάρη στη βοήθεια των κινητών τηλεφώνων. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ στα μέσα του 1800, ως προϊόν δύο συγγενικών ευρωπαϊκών παιχνιδιών, της γαλλικής πόκας και του γερμανικού πόχεν. Κυριάρχησε στην τότε Αμερική χάρη στο γεγονός ότι ήταν εύκολο στην κατανόηση και γρήγορο στην εξέλιξή του, με κάθε γύρο να έχει τη δική του γοητεία.

Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, το πόκερ είχε ήδη καθιερωθεί ως το κορυφαίο παιχνίδι με κάρτες στα επίγεια καζίνο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, είχε γίνει τηλεοπτικό προϊόν. Με την αλλαγή της χιλιετίας, όμως, τα κινητά τηλέφωνα το έβαλαν σε κάθε σπίτι. Όποιος ήθελε μπορούσε να παίξει το παιχνίδι χάρη στην ευκολία που έδινε η πρόσβαση μέσω τηλεφώνου και internet. Έτσι, δημιουργήθηκαν αποκλειστικές εφαρμογές για poker μέσω κινητού από τις εξειδικευμένες online πλατφόρμες και κάθε χρήστης μπορεί πια να επιδείξει τις ικανότητές του, από όπου κι αν βρίσκεται. Πώς επηρέασαν όμως γενικότερα τη βιομηχανία της διασκέδασης αυτές οι εφαρμογές;

Η μουσική ανήκει σίγουρα στο τοπ 10 των βιομηχανιών που επηρεάστηκαν περισσότερο από την τεχνολογική εξέλιξη, ενώ δεν είναι λίγες οι εφαρμογές που έχουν ξεχωρίσει και συναγωνίζονται σε παροχές και εμπειρία χρήστη, έχοντας κεντρικό άξονα τη μουσική. Ο κάθε χρήστης μπορεί πλέον πολύ εύκολα να «κατεβάσει» δωρεάν εφαρμογές και να αποκτήσει πρόσβαση σε μία τεράστια ποικιλία μουσικών ειδών και υπηρεσιών, με ένα απλό κλικ από το κινητό του τηλέφωνο.

Εφαρμογές αποκλειστικά για μουσική ακρόαση, εφαρμογές που συνδυάζουν μουσική και βίντεο, άλλες που φτιάχνεις τις δικές σου playlists και μπορείς να τις μοιραστείς με άλλους χρήστες και άλλες οι οποίες από ένα μόνο τραγούδι ή καλλιτέχνη προτείνουν μία μεγάλη ποικιλία παρόμοιων ειδών, αποτελούν το άλμα εξέλιξης που ξεκίνησε κάποτε από την κασέτα. Ταυτόχρονα, την ίδια τεχνολογική εκτόξευση γνώρισε και το gaming. Οι παίκτες έχουν το αγαπημένο παιχνίδι τους πια «στην τσέπη», με τη δυνατότητα ταυτόχρονης ζωντανής αλληλεπίδρασης με άλλους παίκτες από όλον τον κόσμο.

Και αν σας θυμίζουν κάτι αυτές οι συνθήκες, είναι γιατί το ίδιο ισχύει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα social media έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας και σε αυτή τη δημοτικότητά τους είχε καθοριστικό ρόλο η εύκολη πρόσβαση από τα κινητά τηλέφωνα. Οι χρήστες συνδέονται γρήγορα και εύκολα από όποιο σημείο θελήσουν, ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα, για να επικοινωνήσουν με τους φίλους και την οικογένεια τους, να μάθουν την επικαιρότητα και για να ανακαλύψουν μουσική ή εκδηλώσεις.

Αυτή η ποικιλία παροχών, καθώς και το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δισεκατομμύρια χρήστες, ώθησαν κάθε είδους βιομηχανία και υπηρεσία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να κερδίσει τη «μερίδα του λέοντος», με διαφημίσεις, προσφορές, εκδηλώσεις και εταιρικά προφίλ. Τα social media, εξάλλου, είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για το πώς οι εφαρμογές άλλαξαν τη διασκέδασή μας, αφού κατάφεραν ακόμα και να δημιουργήσουν καινούριες κατηγορίες στο μάρκετινγκ και νέες θέσεις εργασίας.

πηγή https://www.patrisnews.com

 

01.jpg
123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
024.jpg
Shadow
exper1t.jpeg
exper1t.jpeg
Shadow
tsioris.jpeg
tsioris.jpeg
Shadow