Πέντε “must” προορισμοί για το φετινό Πάσχα

Πέντε “must” προορισμοί για το φετινό Πάσχα

Κάτι η άνοιξη, κάτι οι παραδόσεις και τα έθιμα

που αναβιώνουν σε πολλές γωνιές της χώρας, το Πάσχα είναι η αφορμή που έψαχνες, για να φτιάξεις βαλίτσα σου και να αλλάξεις παραστάσεις.

Οι γιορτές του Πάσχα αποτελούν διαχρονικά μια ιδανική ευκαιρία για εξορμήσεις.

Κάτι η άνοιξη, κάτι οι παραδόσεις και τα έθιμα που αναβιώνουν σε πολλές γωνιές της χώρας, το Πάσχα είναι η αφορμή που έψαχνες, για να φτιάξεις βαλίτσα σου και να αλλάξεις παραστάσεις.

πέντε μέρη στην Ελλάδα, τα οποία πέρα από όμορφα είναι και ξακουστά για τα πασχαλινά τους δρώμενα.

Λεωνίδιο: Ο ουρανός γεμίζει με πολύχρωμα, φωτεινά αερόστατα

Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς έγραφε: «…Καρναβάλι στην Πάτρα και Πάσχα στο Λεωνίδιο…» και αυτό είναι μια μικρή μόνο περιγραφή του πόσο ξεχωριστό είναι το Πάσχα στο Λεωνίδιο. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυνουρίας, η νύχτα της Ανάστασης είναι η Νύχτα των Αερόστατων, έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Με το πρώτο “Χριστός Ανέστη” οι ενορίες καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό. Η νύχτα γίνεται μέρα, και ο ουρανός γεμίζει φως και χρώματα.

Το Λεωνίδιο απλώνεται μεγαλόπρεπα από τη θάλασσα μέχρι τους πρόποδες του Πάρνωνα. Που σημαίνει; Θα χορτάσει το μάτι σου ομορφιές… Θα περπατήσεις στα σοκάκια του, θα θαυμάσεις τα φράγκικης αισθητικής αρχοντόσπιστα, που χτίστηκαν μετά την ολοσχερή καταστροφή του χωριού από τον Ιμπραήμ το 1826,  και κοσμούν τους δρόμους του χωριού και θα μαγευτείς από τις μοσχομυριστές πετρόχτιστες αυλές με τα γεράνια, τα αγιοκλήματα και τις λεμονιές.

Μην ξεχάσεις να αναζητήσεις και να προμηθευτείς τοπικά προϊόντα, όπως οι χυλοπίτες, το μέλι και τα παξιμάδια.

Μετέωρα: Κατάνυξη και ηρεμία

Το να επιλέξεις να περάσεις τις άγιες μέρες του Πάσχα, στα Μετέωρα, θα σου χαρίσει μια ξεχωριστή, μια μοναδική εμπειρία που δεν θα μοιάζει με άλλη.

Στα Μετέωρα θα αφουγκραστείς το πραγματικά νόημα των ημερών, θα νιώσεις το δέος, την έκσταση, και παράλληλα την ταπεινότητα και την κάθαρση.

Σε περιμένει μια εμπειρία σχεδόν μυστικιστική. Κι αφού περάσεις την Μεγάλη Εβδομάδα στα Μετέωρα, ανήμερα του Πάσχα, θα βρεθείς στην Καλαμπάκα. Εκεί, ο οβελίας ψήνεται στα κλήματα, κι όλοι διασκεδάζουν στα λεγόμενα «πασχαλόγιορτα».

Πάτμος: Πάσχα, στο νησί της Αποκάλυψης

Εάν αποζητάς να γνωρίσεις ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα, και να κάνεις Ανάσταση με φόντο το απέραντο μπλε της θάλασσας, τότε η Πάτμος είναι ο ιδανικός προορισμός για εσένα.

Το νησί της Αποκάλυψης, γιορτάζει το Πάσχα με την πρέπουσα κατάνυξη, ενώ πολλά έθιμα αναβιώνουν και εντυπωσιάζουν.

Ένα από αυτά, είναι η τελετή του Νιπτήρος που τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία Δημαρχείου, καθώς και η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης που τελείται την Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, ενώ το Ευαγγέλιο στη λειτουργία της Αγάπης διαβάζεται σε επτά γλώσσες!

Η ενέργεια του νησιού, σε συνδυασμό με το επιβλητικό Μοναστήρι στην κορυφή του χωριού, θα σε «αποζημιώσει» πλήρως για την μικρή – ίσως – ταλαιπωρία του ταξιδιού.

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τυρόπιτα πατινιώτικη (θα με θυμηθείς)!

Μονεμβασιά: Πάσχα στην Καστροπολιτεία!

Χρειάζεται κάποια ειδική αφορμή για να επισκεφτείς ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας; (πολύ υποκειμενική έχω γίνει) … Όχι, η Μονεμβασιά είναι προορισμός για κάθε εποχή. Όμως, ειδικά τις ημέρες του Πάσχα, η επίσκεψη στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ρίτσου, θα σου χαρίσει μια εμπειρία βγαλμένη από άλλη εποχή.

Στη Μονεμβασιά κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής του Πάσχα, αναβιώνουν πολλά παραδοσιακά ήθη, έθιμα και ιδιαίτερα τελετουργικά.

Στην βυζαντινή καστροπολιτεία, ο χρόνος παγώνει και κάθε λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας, θα σου προσφέρει μια αίσθηση μυσταγωγίας. Οι ψαλμωδίες, παντρεύονται με τον ήχο της θάλασσας, και αντηχούν σε κάθε βράχο, ενώ ο άνεμος φέρνει μυρωδιές από αγριολούλουδα και βουκαμβίλιες.

Μην χάσεις την περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ την Κυριακή του Πάσχα φρόντισε να επισκεφτείς τον Γέρακα. Εκεί, θα γλεντήσεις με την ψυχή σου και θα γευτείς το πιο νόστιμο ψητό αρνί.

Κέρκυρα… η δημοφιλής!

Νομίζω είναι κοινώς αποδεκτό, πως δεν υπάρχει πιο διάσημος πασχαλινός προορισμός, από το νησί της Κέρκυρας.

Στο νησί των Φαιάκων, το Πάσχα γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα, και με πολλά εντυπωσιακά έθιμα. Πιο γνωστό από αυτά… τα κανάτια.

Το Μεγάλο Σάββατο, οι κάτοικοι της Κέρκυρας, βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και πετούν μεγάλα κανάτια γεμάτα με νερό (τους μπότηδες), ενώ παράλληλα ακούγονται δεκάδες κανονιοβολισμοί. Δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην έχει βίντεο στο κινητό του με το έθιμο αυτό (να τραβήξεις κι εσύ όταν θα πας).

 Ένα ακόμη ξακουστό έθιμο, είναι αυτό της «Μαστέλλας». Γίνεται αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση σε ένα χώρο που λέγεται Πίνια και είναι εκεί που ήταν το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης. Από μέρες πριν είναι τοποθετημένο εκεί από τους Πινιαδόρους ένα ανοιχτό μεγάλο βαρέλι (Μαστέλα) γεμάτο νερό στολισμένο με φοίνικες και μυρτιές, όσοι περνούσαν από εκεί έπρεπε να ρίξουν μέσα από τουλάχιστον ένα κέρμα. Την στιγμή της πρώτης Ανάστασης οι πινιαδόροι κυνηγάνε να πιάσουν κάποιον για να τον ρίξουν στη Μαστέλα, συνήθως αυτός θα πέσει μέσα την ώρα που θα περνάνε από εκεί και οι φιλαρμονικές όπως και πολύς κόσμος, αυτός τότε καταβρέχει όλο τον κόσμο και τους μουσικούς μαζί αλλά βγαίνοντας παίρνει δικά του και όλα τα λεφτά που είχαν πέσει στη Μαστέλα.

Η Κέρκυρα και τα μαγευτικά τοπία της, θα σου κλέψουν την καρδιά. Μην ξεχάσεις να γευθείς τις τοπικές λιχουδιές, και να περιηγηθείς, στα γραφικά της σοκάκια, όπου θα θαυμάσεις την σπουδαία αρχιτεκτονική που κληρονόμησε το νησί από τους Βενετούς, τους Γάλλους και τους Άγγλους.

πηγή https://www.patrisnews.com/

 

01.jpg
123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
024.jpg
Shadow
exper1t.jpeg
exper1t.jpeg
Shadow
tsioris.jpeg
tsioris.jpeg
Shadow