5 λόγοι που παχαίνεις και δεν έχουν να κάνουν με το φαγητό

5 λόγοι που παχαίνεις και δεν έχουν να κάνουν με το φαγητό

Αν έχεις παρατηρήσει αύξηση του βάρους σου,

ενώ δεν έχεις αλλάξει τίποτα στην καθημερινή σου διατροφή, το σώμα σου μπορεί να προσπαθεί να σου πει κάτι το οποίο μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το φαγητό που καταναλώνεις.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά: οι μικρές αλλαγές στο βάρος μας είναι αρκετά συνηθισμένες και τις περισσότερες φορές αυτές οι μικρές αυξομειώσεις, δεν αποτελούν σημάδι ανησυχίας. Αλλά μερικές φορές το να καταλάβεις γιατί παχαίνεις, ενώ δεν έχεις αλλάξει τίποτα διατροφή σου, είναι κάπως πιο δύσκολο. Εάν λοιπόν έχεις πάρει βάρος και δεν μπορείς να εντοπίσεις την αιτία, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τους 5 πιθανούς λόγους που αυτό συμβαίνει.

 

Προβλήματα ορμονών

Εάν αντιμετωπίζεις ανεξήγητη αύξηση βάρους, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ελέγξεις είναι οι ορμόνες σου. Οι ορμόνες, ρυθμίζουν πολλές σημαντικές διαδικασίες στο σώμα σου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού.

Ωστόσο, τα θέματα ορμονών είναι αρκετά περίπλοκα, επομένως συνήθως πρέπει να κάνεις τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστώσεις τι πραγματικά συμβαίνει. Υπάρχουν 5 βασικές ορμονικές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος και μπορεί να προκαλέσουν αποθήκευση λίπους και αύξηση βάρους:

  • Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει, όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σωστά στην ινσουλίνη.
  • Χαμηλά επίπεδα της θυρεοειδούς ορμόνης: Ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής του μεταβολισμού και άλλων βασικών ορμονών. Εάν η ορμόνη του θυρεοειδούς είναι χαμηλή, μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.
  • Χαμηλή τεστοστερόνη: Η τεστοστερόνη συνήθως σχετίζεται μόνο με τους άνδρες, αλλά την έχουν και οι γυναίκες και παίζει ρόλο στο βάρος και το μεταβολισμό.
  • Αυξημένα οιστρογόνα: Τα οιστρογόνα είναι μια σημαντική ορμόνη, αλλά όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι πολύ υψηλά, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους.
  • Αυξημένη κορτιζόλη: Η κορτιζόλη είναι επίσης γνωστή ως η ορμόνη του στρες και όταν παραμένει αυξημένη για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Μπορεί να παχαίνεις λόγω άγχους

Τώρα που ξέρεις ότι οι ορμόνες αποτελούν σημαντικό μέρος του παζλ αύξησης βάρους, θα πρέπει να γνωρίζεις πώς σημαντικό ρόλο, μπορεί να παίξει και το άγχος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το άγχος επηρεάζει τις ορμόνες, οι οποίες, όπως είδαμε, μπορούν να επηρεάσουν το βάρος. Το παρατεταμένο, χαμηλού βαθμού, χρόνιο στρες είναι ένας τεράστιος παράγοντας ειδικά για τις γυναίκες

Μεγαλώνεις

Μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτεί κανείς, αλλά οι άνθρωποι συνήθως παίρνουν βάρος καθώς μεγαλώνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο μεγαλώνεις ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ή η ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα, αρχίζει να μειώνεται. Το ίδιο ισχύει και για τη μυϊκή μάζα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τρως το ίδιο και να γυμνάζεσαι το ίδιο στα 50 όπως έκανες στα 30 και να διατηρείς το ίδιο βάρος. Για να το καταπολεμήσεις αυτό, είναι σημαντικό να προσαρμόσεις ανάλογα την πρόσληψη τροφής και τη fitness ρουτίνα σου.

Μπορεί να παχαίνεις επειδή δεν κοιμάσαι αρκετά (και καλά)

Το να χάνεις ποιοτικό ύπνο, είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η αύξηση βάρους μπορεί να σε επιβαρύνει. Όταν δεν κοιμάσαι, πιθανότατα δεν έχεις τόσο κίνητρο να τρως υγιεινά, να μαγειρεύεις ή να γυμνάζεσαι. Και όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, είναι πιο πιθανό να καταναλώνεις ανθυγιεινά τρόφιμα και να τρως περισσότερο επειδή νιώθεις κουρασμένη.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να εκτινάξει τις ορμόνες σου, οδηγώντας στα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω.

Μπορεί να παχαίνεις επειδή ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή

Ένας κοινός ένοχος πίσω από την ανεξήγητη αύξηση βάρους, είναι μια φαρμακευτική αγωγή. Είτε παίρνεις κάτι κάθε μέρα, είτε βραχυπρόθεσμα, πολλά φάρμακα έχουν ως παρενέργεια την αύξηση βάρους.

Εάν αντιμετωπίζεις αύξηση βάρους και υποψιάζεσαι ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποιο φάρμακο που παίρνεις, μίλα με το γιατρό σου για να εξετάσετε εναλλακτικές. Μερικά παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για τον διαβήτη και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

πηγή https://www.ladylike.gr

01.jpg
123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
024.jpg
Shadow
exper1t.jpeg
exper1t.jpeg
Shadow
tsioris.jpeg
tsioris.jpeg
Shadow