Ήλιδας Άπαντα… Συγγραφέων από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023

Ήλιδας Άπαντα… Συγγραφέων από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023

Η Έκθεση Εξωφύλλων Βιβλίων Συγγραφέων Ήλιδας

θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Ήλιδας

Υπό τον τίτλο αυτόν, με αυτό το πλάνο σχεδιάστηκε και οργανώθηκε η Έκθεση Εξωφύλλων Βιβλίων του Συνόλου των Συγγραφέων που η ζωή τους ακουμπά στο Δήμο Ήλιδας.

Όμως η ιδέα, ο λόγος, ο πολύ σημαντικός σκοπός που έκανε να γεννηθεί, να πάρει σάρκα και οστά ήταν η μνήμη. Η ανάγκη, που αγγίζει ακόμα και τα όρια του ηθικού καθήκοντος, να διαφυλαχθεί η μνήμη. Να μη χάνονται, να μη λησμονιούνται, να μην παραγνωρίζονται ή να αγνοούνται κομμάτια από την ψυχή και τα σπλάχνα της πνευματικής και πολιτιστικής πραγματικότητας και κληρονομιάς τούτου του τόπου και άνθρωποι που κατέθεσαν την ψυχή, τη σκέψη, τις ιδέες και τον εαυτό τους.

Με αυτά ως γνώμονα η εφημερίδα Ενημέρωση μοιράστηκε την ιδέα με το Δήμο Ήλιδας, την οποία αγκάλιασαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Λυμπέρης και ο υπεύθυνος Πολιτισμού κ. Βασίλης Καψής και έθεσαν το όλο εγχείρημα υπό την αιγίδα του Δήμου και, με τη συμβολή των Εκδόσεων ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΌΡΑΜΑ, προχώρησε στην υλοποίηση.

Απαιτήθηκε μεγάλη, πολυετής και ευρεία έρευνα, αφού το παλαιότερο βιβλίο που περιλαμβάνεται στην έκθεση χρονολογείται περίπου έναν αιώνα πίσω. Καθοριστικότατο ρόλο έπαιξε το εξαιρετικά πλούσιο αρχείο της εφημερίδας που διαθέτει ένα μεγάλο μέρος των τίτλων, ειδικά δε όσων θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.

Με μεγάλη χαρά, στο τέλος αυτής της τόσο εποικοδομητικής και πλούσιας έρευνας, αυτού του τόσο γοητευτικού και όμορφου ταξιδιού ότι οι συγγραφείς που η ζωή τους με κάποιον τρόπο έχει δεθεί με το Δήμο Ήλιδας, έχουν γεννηθεί, κατάγονται, έχουν κατοικήσει ή εργαστεί εδώ, ανέρχονται σε 243. Τόσο πλούσιο το λογοτεχνικό μας μπουκέτο. Στην Έκθεση, που είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Λεωνίδα Καρνάρο, ο οποίος ασχολήθηκε και ανέδειξε την ιστορία της Αμαλιάδας, περιλαμβάνονται:

Λογοτέχνες, όπως ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, ο Αντώνης Σιμιτζής, η Χρύσα Αλεξοπούλου, ο Πάνος Καρνέζης.

Πολιτικοί, όπως ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, o Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

Επιστήμονες, όπως η Βάσω Αποστολοπούλου, η Έφη Κινινή, ο Δημήτριος Μυλωνόπουλος.

Άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, όπως ο Κώστας Βαρώτσος, ο Άκης Δήμου, ο Νίκος Ζούδιαρης, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Γιοβάννα.

Αγωνιστές, όπως ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Νίκος Μάργαρης.

Δημοσιογράφοι, όπως ο Νίκος Μπογιόπουλος, ο Γιάννης Δάρας, ο Νίκος Λαγκαδινός.

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας, όπως οι αείμνηστοι Μητροπολίτες Ηλείας κ.κ. Γερμανός και Αθανάσιος.

Όσοι μόλις αναφέρθηκαν είναι ένα μικρό μόνο μέρος από όσους κατοικούν σε αυτή την έκθεση.

Η Έκθεση Εξωφύλλων Βιβλίων Συγγραφέων Ήλιδας θα πραγματοποιηθεί στο φιλόξενο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Ήλιδας, στο χώρο της Πινακοθήκης, από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023. Μετά την ολοκλήρωσή της, τα πάνελ που θα απεικονίζουν τα εξώφυλλα των βιβλίων θα παραμείνουν στο Δήμο Ήλιδας, τα οποία θα εκτίθενται μόνιμα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο μετά το πέρας των εργασιών ανακατασκευής και ενεργειακής αναβάθμισης που ήδη έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ξεκινήσει.

Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 8:30 μ.μ.

πηγή https://www.iliakanea.gr/

01.jpg
123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
024.jpg
Shadow
exper1t.jpeg
exper1t.jpeg
Shadow
tsioris.jpeg
tsioris.jpeg
Shadow