Πρεμιέρα για “… το τελευταίο βαλς”

Πρεμιέρα για “… το τελευταίο βαλς”

“Η μουσική είναι το πιο όμορφο

από όλα τα δώρα του ουρανού στην ανθρωπότητα. Ηρεμεί, φωτίζει, καθαρίζει τις ψυχές μας.Έχει τη δύναμη να εξηγεί χιλιάδες συναισθήματα που νιώθουμε και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με λόγια. Γιατί όπου τα λόγια στερεύουν, αρχίζει η μουσική..””

Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Με μια ποιητική θαρρώ  παράσταση που θα μαγέψει την… όραση και την ακοή, η θεατρική ομάδα  “ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΛΟΓΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ”, ετοιμάζεται να ανέβει στο σανίδι την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο της Γαστούνης,  παρουσιάζοντας την θεατρική παράσταση “… το τελευταίο βαλς”. Ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από την ζωή και το έργο του μεγάλου  Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Ρηγάτου, με την σκηνοθετική ματιά του  πολυτάλαντου Λάζαρου Κυπριώτη που πηγάζει μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία του στο ερασιτεχνικό θέατρο. Τα μέλη της εξαιρετικής θεατρικής ομάδας, πλαισιώνει η σχολή χορού StepUp Γαστούνης.

Την σκηνοθεσία αλλά και τα κείμενα της παράστασης που είναι πρωτότυπα και όχι διασκευή υπάρχοντος θεατρικού έργου, υπογράφει ο Δημήτρης Ρηγάτος, όπου τα ιστορικά γεγονότα συναντούν τη μυθοπλασία, μεταφέροντας το κοινό στον 19ο αιώνα, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στην ζωή του Τσαϊκόφσκι, του κορυφαίου Ρώσου συνθέτη της ρομαντικής εποχής .

Ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά του Ιλία Πέτροβιτς και της Αλεξάνδρας Αντρέγιεβνα που η μοίρα έμελλε να τον ανακηρύξει ως τον πιο διάσημο Ρώσο συνθέτη. Μεταξύ των πιο γνωστών του έργων είναι η “Η λίμνη των κύκνων” ο “Καρυοθραύστης” και η ‘’6η Συμφωνία’’.  Έργα τα οποία κοινό τους γνώρισμα ήταν ότι είχαν όλα αρνητικές κριτικές στην πρεμιέρα τους και απορρίφθηκαν από το κοινό.

Στην Τσαρική Ρωσία των αυστηρών ηθών και των κοινωνικών προκαταλήψεων, οι προσωπικές του επιλογές στάθηκαν για τον ίδιο πηγή έμπνευσης αλλά και μαρτυρίου. Ο θάνατος της μητέρας του το 1854 από την πανδημία της χολέρας θα συνοδευτεί από μια τελευταία της επιθυμία. Να συνθέσει γι’ αυτήν το ωραιότερο βαλς που έχει γραφτεί ποτέ, να το χορεύει αγκαλιά με τα αστέρια..

Νοέμβριος του 1892. Το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά του 52χρονου μεγάλου Ρώσου συνθέτη, του προσφέρει την τήβεννο του Διδάκτορα της μουσικής. Η επιθυμία όμως δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί… 8 χρόνια μετά τον θάνατο του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι, η ηλικιωμένη πλέον παιδαγωγός του Φανή Ντυρμπάχ, θα ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής του μικρού της ‘Πέτια’, μιας ζωής στρωμένης με αγκάθια..

‘‘Κυρία Ντυρμπάχ, ξέρετε που οφείλεται όλη αυτή η λαμπρότητα και οι τόσες πολλές τιμές που μου γίνονται; Στο ασήμαντο γεγονός ότι μπορώ να μετατρέπω τους πόνους  και τις ταπεινώσεις μου σε ήχους’’

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως και την Κυριακή  4 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, υπό την αιγίδα του δήμου Πηνειού. Ώρα έναρξης 21:00 ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 12 ετών.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 6973961281

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΑΛΣ 1 728x1024 optimized

πηγή https://proini.news

01.jpg
123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
024.jpg
Shadow
exper1t.jpeg
exper1t.jpeg
Shadow
tsioris.jpeg
tsioris.jpeg
Shadow