Πρεμιέρα από την Ομάδα Θεάτρου «Προσκήνιο» με το έργο του Ζωρζ Φεντώ «Ψύλλοι στ’ αυτιά»

Πρεμιέρα από την Ομάδα Θεάτρου «Προσκήνιο» με το έργο του Ζωρζ Φεντώ «Ψύλλοι στ’ αυτιά»

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Απόλλων

στον Πύργο

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Τι μπορεί να συμβεί αν οι λάθος άνθρωποι βρεθούν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή; Και πώς όλο αυτό εξελίσσεται αν η αφήγηση έχει καταιγιστικούς ρυθμούς; Η απάντηση δίνεται επί σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, από την ομάδα θεάτρου «Προσκήνιο» με την σπαρταριστή κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ «Ψύλλοι στ’ αυτιά» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 21.30.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Νίκος Λαϊνόπουλος, που μαζί με τον σκηνοθέτη και μέλη της θεατρικής ομάδας, έδωσαν χθες Συνέντευξη Τύπου στο φουαγιέ του θεάτρου και μίλησαν για το έργο και τις προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

«Το γέλιο είναι πάντα ευεργετικό για το κοινό»

Δύσκολη και απαιτητική κωμωδία, χαρακτήρισε το έργο ο Νίκος Λαϊνόπουλος, τονίζοντας ότι ήταν επιθυμία όλης της ομάδας να ανεβάσουν φέτος κωμωδία, ειδικά μετά την αρχαία τραγωδία «Οιδίπους τύραννος», το καλοκαίρι, και τον «Ταλαντούχο Mr. Ρίπλεϊ την περσινή χρονιά. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και ο κόσμος επιθυμεί μια κωμωδία. Το γέλιο είναι πάντα ευεργετικό για το κοινό» συνεχίζει ο πρωταγωνιστής της παράστασης. «Ποτέ οι επιλογές μας δεν ήταν εύκολες. Επιλέξαμε ένα δύσκολο έργο. Είναι πολύ απαιτητικό, γρήγορο, απαιτεί ενέργεια και συγχρονισμό απ’ όλους μας»

Ο Νίκος Λαϊνόπουλος αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία με τον Αλέξανδρο Κοέν και υπογράμμισε τη δυναμική της ομάδας που αυξάνει κάθε χρόνο. «Η ομάδα θεάτρου «Προσκήνιο» είναι πολύ δυνατή, και είμαι περήφανος για τα άτομα που την στελεχώνουν. Ανταποκριθήκαμε την προηγούμενη χρονιά σε δύο πολύ δύσκολα έργα». Παράγουμε όσο μπορούμε έμπρακτα πολιτισμό. Προσωπικά δεν αντέχω άλλο αυτή τη…φλυαρία που γίνεται για το θέμα του πολιτισμού. Εμείς είμαστε εδώ 24 χρόνια ως θεατρική ομάδα, προσφέρουμε αυτό που μπορούμε, το βελτιώνουμε και το αναβαθμίζουμε. Προσπαθούμε να παρουσιάζουμε κάθε χρόνο μια διαφορετική εικόνα για να μην βαριέται ο κόσμος».

Αλ. Κοέν «Το κείμενο έχει την ακρίβεια… ωρολογιακής βόμβας»

Με το συγκεκριμένο έργο είναι η ένατη κατά σειρά θεατρική συνάντηση του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Κοέν με την ομάδα και τον Νίκο Λαϊνόπουλο. Ο ίδιος σημειώνει για την παράσταση: «Αποφασίσαμε μετά το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού, να κάνουμε μια στροφή 180ο. Αφουγκραζόμενοι την ανάγκη του σύγχρονου θεατή ανεβάζουμε μια κωμωδία που ίσως είναι η πιο άρτια γραμμένη απ’ όλες, από έναν μετρ του είδους, τον Ζωρζ Φεντώ. Το κείμενο όπως και η παράσταση έχουν την ακρίβεια μιας…ωρολογιακής βόμβας. Αυτό που πετυχαίνουν οι ηθοποιοί είναι άθλος. Η ομάδα διαρκώς ανανεώνεται αλλά κρατά και τα παλιά της μέλη με υπέροχους ανθρώπους που ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ τόσα χρόνια».

Όσο για το ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σκηνοθετώντας αυτή την παράσταση, ο Αλέξανδρος Κοέν απαντά: «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ακολουθήσεις τους σωστούς ρυθμούς. Η κωμωδία είναι η άλλη όψη μιας τραγωδίας. Η κωμωδία αφηγείται μια τραγωδία σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Όταν η αφήγηση είναι με καταιγιστικό ρυθμό τότε αυτομάτως γίνεται φάρσα. Οπότε το μέλημά μας ήταν να μην χάνεται ο ρυθμός και να μην ξεπέσουμε σε ένα αγοραίο χιούμορ το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την γαλλική αστική κοινωνία που περιγράφει ο Φεντώ. Δεν θέλαμε λαϊκές ακρότητες και εύπεπτα πράγματα. Θέλαμε να κρατήσουμε το στοιχείο της κριτικής που κάνει ο συγγραφέας, το πώς δηλαδή οι σύγχρονοι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις αποφασίζουν να κρύψουν κάτω από χαλί πράγματα που όμως δεν παύουν να υπάρχουν, όπως και τί προστάζει η φύση. Δεν θέλαμε να είναι ένα μονοδιάστατο θέαμα, αλλά με χιούμορ, ρυθμό και κριτική ματιά».

Το έργο

Τι γίνεται, όταν στο σπίτι ενός ευτυχισμένου ζεύγους καταφθάνει ένα πακέτο με τιράντες από γνωστό, κακόφημο ξενοδοχείο που χρεώνει τους πελάτες του με… την ώρα;
Κεντρικοί ήρωες του έργου, ο αστός και φιλήσυχος ασφαλιστής Βικτόρ Σαντεμπίζ και ο σωσίας του, Πος, ένας λαϊκός θυρωρός ξενοδοχείου αμφιβόλου ηθικής. Όταν στη σύζυγο του ασφαλιστή μπαίνουν… ψύλλοι στ’ αφτιά πως ο Βικτόρ την απατά, ξεκινά μια απίστευτη σειρά παρεξηγήσεων, όπου γάμος και απιστία μπαίνουν στο στόχαστρο. Αστοί και λαϊκοί άνθρωποι βιώνουν κοινές περιπέτειες αναδεικνύοντας τη γενετήσια ορμή ως έναν κοινό τόπο όλων των ανθρώπων.

Η ικανότητα του Φεντώ να γράφει πάντα με την ακρίβεια ωρολογιακής βόμβας φτάνει με τους «Ψύλλους στ’ αφτιά» στο απόγειό της. Μια σπαρταριστική κωμωδία καταστάσεων που αποτελεί ορόσημο της Βelle Epoque. Εδώ βασιλεύει ο σουρεαλισμός, καθώς παρακολουθούμε ένα διαρκές παιχνίδι παρεξηγήσεων και ανατροπών.

Παίζουν: Νίκος Λαϊνόπουλος, Μαρία Μαντά, Ευάγγελος Κωνσταντίνου, Γιώτα Τόκα, Νικόλ Σπηλιοτοπούλου, Κώστας Μπιλάλης, Άγγελος Γκοτσίνας, Γεωργία Καράμπελα, Έλενα Μπαγιώργου, Τζιμ Παπαδημητρίου, Κώστας Ντεβενέζος, Ανδριάννα Γιατρά, Ραφαέλα Βουργουτζή.
Απόδοση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας
Προβολές: Πάνος Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Ζάγκλη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Κομμώσεις: Βίκυ Παπαδημητρίου
Μακιγιάζ: Ερατώ Αργυρίου
Κατασκευή σκηνικών: Νίκος Σακκούλης

Η παράσταση παρουσιάζεται έως τις 18/2, καθημερινά πλην Δευτέρας και Τρίτης.
Τηλ. Κρατήσεων: 26210 36521

Κεντρική φωτογραφία: Δημήτρης Παπαϊωάννου

πηγή https://www.ilialive.gr

01.jpg
123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
024.jpg
Shadow
exper1t.jpeg
exper1t.jpeg
Shadow
tsioris.jpeg
tsioris.jpeg
Shadow