Αντίο στις 24ωρες ημέρες - Αστροφυσικός προειδοποιεί ότι η περιστροφή της Γης επιταχύνεται

    Αντίο στις 24ωρες ημέρες - Αστροφυσικός προειδοποιεί ότι η περιστροφή της Γης επιταχύνεται

    Από το 2020 και για άγνωστους - ακόμη - λόγους,

    η Γη έχει αρχίσει κα περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της ταχύτερα και το επόμενο ρεκόρ είναι έτοιμο να συμβεί.

    Ο Γκράχαμ Τζόουνς είναι ο αστροφυσικός που μελετά αυτό το φαινόμενο και έχει προβλέψει την επόμενη μικρότερη ημέρα σε τρεις πιθανές ημερομηνίες: 9 Ιουλίου, 22 Ιουλίου ή 5 Αυγούστου 2025.

    Η μέρα θα μειωθεί κατά 1,66 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αλλά, το σημαντικό δεν είναι πόσο διαρκεί η μέρα, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό, και, παρόλο που υπάρχουν αρκετές υποθέσεις στο τραπέζι, η προέλευση είναι ακόμη ασαφής.

    Μια ηλιακή ημέρα θα έπρεπε να διαρκεί ακριβώς 86.400 δευτερόλεπτα ή, με άλλα λόγια, 24 ώρες. Αυτό το ξέρουμε, αλλά η περιστροφή της Γης δεν ήταν ποτέ εντελώς σταθερή ή ακριβής. Και όπως είπαμε, μέχρι πρόσφατα ο πλανήτης φαινόταν να περιστρέφεται πιο αργά (λόγω της τριβής των παλιρροιών που προκαλούνται από τη βαρύτητα της Σελήνης), αλλά το 2020, για κάποιο άγνωστο λόγο, όλα άλλαξαν και ο πλανήτης μας άρχισε να περιστρέφεται πιο γρήγορα, σαν να βιαζόταν.

    Αυτό που αποτελούσε εξαίρεση έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Το 2021, καταγράφηκε μια ημέρα που διήρκεσε 1,47 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο από το κανονικό.

    Το 2022, μειώθηκε κατά 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

    Το 2023, η τιμή ήταν 1,31 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αλλά το απόλυτο ρεκόρ κατέχει η 5η Ιουλίου 2024, όταν η ημέρα διήρκεσε 1,66 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο από το συνηθισμένο 24ωρο!

    Φυσικά, δεν είναι ότι υπάρχει άνθρωπος με χρονόμετρο, αλλά τα ατομικά ρολόγια είναι ικανά να μετρούν τη διάρκεια των ημερών μας με χιλιοστομετρική ακρίβεια, αλλιώς θα είχε περάσει εντελώς απαρατήρητη από τους ανθρώπους.

    Τι προκαλεί την επιτάχυνση;

    Οι επιστήμονες δεν έχουν μια σαφή εξήγηση, αλλά οι προβλεπόμενες ημερομηνίες για το 2025 συμπίπτουν με τις περιόδους κατά τις οποίες η τροχιά της Σελήνης την τοποθετεί στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τον ισημερινό της Γης, και αυτό επηρεάζει τον πλανήτη μας. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ως η ακριβής αιτία.
    Σύμφωνα με μελέτες, η Σελήνη επιβραδύνει την περιστροφή της Γης εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, για παράδειγμα, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μια ημέρα στη Γη μπορούσε να διαρκέσει από τρεις έως έξι ώρες, αλλά η βαρυτική έλξη της Σελήνης επιβράδυνε τη στροφορμή της Γης, μετατρέποντας τις ημέρες σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

    Είναι σοβαρό το γεγονός ότι η ημέρα είναι μικρότερη;

    Μπορεί να νομίζουμε ότι μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου δεν έχουν συνέπειες, αλλά στον κόσμο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου μετράει. Τα παγκόσμια συστήματα συγχρονισμού έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με εξαιρετική ακρίβεια, οπότε ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος δεν θα καταρρεύσει για δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου...

    Τι θα συμβεί στο απώτερο μέλλον;

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, σε περίπου 50 δισεκατομμύρια χρόνια η περιστροφή της Γης θα συγχρονιστεί με την τροχιά της Σελήνης και δεν θα υπάρχουν παλίρροιες και θα βλέπουμε πάντα την ίδια πλευρά του φεγγαριού, καθιστώντας την ορατή μόνο στον μισό πλανήτη. Αλλά μέχρι τότε...

    Πηγή: NewsBomb.gr

    01.jpeg
    024.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    previous arrow
    next arrow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    previous arrow
    next arrow