Η Τ.Κ Ωλένης γιορτάζει τα «ΦΙΛΑΡΕΤΕΙΑ»

Η Τ.Κ Ωλένης γιορτάζει τα «ΦΙΛΑΡΕΤΕΙΑ»

Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις με προβολή ταινίας,

παρελάσεις και παρουσίαση παραδοσιακών όπλων

Την δραματοποιημένη ταινία- ντοκιμαντέρ για την Ηλεία του 1821 με τίτλο «Ο Εθνομάρτυρας Ωλένης Φιλάρετος στα Μπουντρούμια της Τριπολιτσάς», που γυρίστηκε στην περιοχή, προβάλλει την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στην Τ.Κ Ωλένης, ο εκεί Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, γιορτάζοντας με μια σειρά εκδηλώσεων τα ΦΙΛΑΡΈΤΕΙΑ, έδρα του  Εθνομάρτυρος Επισκόπου Ωλένης Φιλάρετου, για την επέτειο του θανάτου του .

 

Ειδικότερα ο  Σύλλογος  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο: «ΦΙΛΑΡΕΤΕΙΑ» πρόκειται να παρουσιάσει :

Δευτέρα 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022:

8:00μμ Προβολή της Δραματοποημένης ταινίας: ’ Ο Εθνομάρτυρας Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος στα μπουντρούμια της Τριπολιτσάς΄΄.

Κείμενα:Γεώργιος Κουρκούτας Σκηνοθεσία:Messinia View

Ενδυματολογική Επιμέλεια:ΑιμιλίαΓιαννοπούλου

Η εκδήλωση γίνεται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

7:00μμ .Υπαίθρια Έκθεση με Θέμα :ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΠΛΑ-ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821 .η παρουσίαση θα γίνει απο τον ΄΄Σκοπευτικός όμιλος παραδοσιακών όπλων Πάτρας΄΄

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν :Η Ομάδα Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” και οι συμμετέχοντες στην πραγματοποίησης της ταινίας….

Τρίτη 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

8.00-10.30: Αρχιερατική θεία Λειτουργία.

10.30-11.00 : Επιμνημόσυνος Δέησις στην πλατεία του Πνευματικού Κέντρου, όπου υπάρχει η προτομή του Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου.

11.00-11.30 : Ομιλία -Κατάθεση στεφάνων.

Μετά την Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός συλλογος μας, θα λάβει μέρος με παραδοσιακές φορεσιές στην καθιερωμένη παρέλαση μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Ωλένης .

Η εκδήλωση γίνεται υπό την Αιγίδα του Δήμου Πύργου.

 Λίγα λόγια για την ταινία – αφιέρωμα στον Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Ωλένης

Η ταινία Ο Εθνομάρτυρας Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος στα μπουντρούμια της Τριπολιτσάς΄΄.  περιγράφει τον δραματικό εγκλεισμό Αρχιερέων και Προκρίτων από τους Τούρκους το 1821 στις φυλακές της Τριπόλεως, με επίκεντρο την προσωπικότητα και την δράση του Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου. Παράλληλα, παρουσιάζονται και άλλοι έγκλειστοι από την Ηλεία, όπως ο Πρόκριτος του Πύργου Ιωάννης Βιλαέτης, ο Διάκονος του Φιλαρέτου Ιωαννίκιος και ο παπα-Αλέξης Οικονόμος από Ανδρίτσαινα.

 

Στα γυρίσματα, με γενικό συντονισμό και ενίσχυση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη», μέλη του οποίου και κάτοικοι της Ώλενας συμμετείχαν ως ηθοποιοί, έλαβαν χώρα στην Ώλενα Δήμου Πύργου (στο Κάστρο και την Επισκοπή), στην Μονή Παναγίας Κρεμαστής και στο χωριό Κεφαλληνού Μεσσηνίας. Την σκηνοθεσία είχε ο Ιωάννης Μουτσούλας, ενώ τα κείμενα και οι διάλογοι είναι του φιλολόγου και γραμματέως του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Γεωργίου Κουρκούτα.

Στα γυρίσματα, πέραν των μελών του Συλλόγου της Ωλένης και κατοίκων του χωριού, αλλά και την ενίσχυση της Ενορίας του Αγίου Νικολάου του χωριού, συμμετείχαν και οι Αναβιωτικοί Σύλλογοι της Αχαΐας (Σκοπευτικός όμιλος Παραδοσιακών όπλων Πάτρας), της Μεσσηνίας (Αγία Τριάδα Καλαμάτας, Αθλητικός Παράδεισος Καλαμάτας) και Ηλείας (Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»).

Πηγή https://proini.news/

 

Τελευταία νέα

zuca

top20 01

 
© 2023 TheWebRadio.gr