Δράσεις για την «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά»

  Δράσεις για την «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά»

  Συμμετοχή της Εφ. Α. Ηλείας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

  (ΕΗΠΚ) 2022

  Με τρεις δράσεις συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) που έχουν ως θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

   

  Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999, στοχεύει μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών και προκλήσεων.

  Το φετινό θέμα καλεί τους διοργανωτές να διερευνήσουν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία της πλούσιας και ποικιλόμορφης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στον ενεργό ρόλο των κοινοτήτων σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς με μέσα που θα εξασφαλίσουν ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

  Συγκεκριμένα, η ΕΦΑ Ηλείας, επέλεξε να πλαισιώσει τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 με τις εξής δράσεις:

  α) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα: Η διαχρονική παρουσία των λιθοξόων.

  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Πέμπτης και έκτης τάξης  Δημοτικού και σε μαθητές Γυμνασίου  και έχει ως  θέμα το διαχρονικό επάγγελμα του λιθοξόου. Αρχαιολόγοι και ειδικευμένοι λιθοξόοι της Εφορείας μας θα  υποδεχτούν τους μαθητές στο εργαστήριο του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας και θα τους γνωρίσουν από κοντά το επάγγελμα του λιθοξόου.

   

  Ωρες διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος 10:00-13:00, απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

  ( Τηλ. 2624022529 κ. Ρούλα Λεβεντούρη).   

  β) Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας με θέμα  “Πλαστικά σχήματα / οι ζωές μας”  των καλλιτεχνών: P a n k a j G u r u, EleniStoelinga, -Tsiapara, PriyankaGupta

  Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 17.30.

  Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας.

   γ) Ομιλία με θέμα: «Προστασία μνημείων και ιστορικών κατασκευών: Η Σημασία της τεκμηρίωσης και της διατήρησης του φέροντος συστήματος» της κυρίας Ελισάβετ Βιντζηλαίου, καθηγήτριας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας.

  Η ΕΦΑ Ηλείας προσκαλεί την εκπαιδευτική κοινότητα και τους πολίτες να γιορτάσουν μαζί της προσερχόμενοι στις παραπάνω εκδηλώσεις.

  Το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2022 η είσοδος στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος θα είναι ελεύθερη.

  ΠΗΓΉ https://proini.news/

  01.jpg
  123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
  024.jpg
  Shadow
  exper1t.jpeg
  exper1t.jpeg
  Shadow
  tsioris.jpeg
  tsioris.jpeg
  Shadow