Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: “Ο Θίασος” την Τετάρτη στον Πύργο

    Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: “Ο Θίασος” την Τετάρτη στον Πύργο

    Η επική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου παρουσιάζεται στον Ορφέα

    στις 20:30 από το Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

    Με τον “Θίασο”, τη μόνη ελληνική ταινία που έχει συμπεριληφθεί στις εκατό καλύτερες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, συνεχίζονται αυτήν την εβδομάδα οι προβολές των μεγάλων ταινιών από τον 20ο αιώνα του ελληνικού κινηματογράφου, που επέλεξε το Φεστιβάλ Ολυμπίας από το πρόγραμμα «Χώρα, σε βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και παρουσιάζει με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό της Ηλείας.

    Η ταινία, που διαμόρφωσε το ύφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου και θεωρείται ως η κορυφαία σκηνοθετική δουλειά του, γυρίστηκε υπό αντίξοες συνθήκες στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και προβλήθηκε στις Κάννες το 1975, ανοίγοντας τις πύλες του τότε Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου στην Ευρώπη. Γνώρισε ενθουσιώδης κριτικές, από τον διεθνή κυρίως Τύπο και συγκέντρωσε περισσότερα από 15 βραβεία και διακρίσεις, δείγμα της μεγάλης της αποδοχής.

    Το πρόγραμμα “Χώρα, σε βλέπω”οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Όλες οι ταινίες προβάλλονται με αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες υψηλής ποιότητας και διαθέτουν υπότιτλους στα ελληνικά́ για κωφούς και βαρήκοους. Η αποκατάσταση των ταινιών έγινε με την επιμέλεια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από́ την Ελληνική́ Επανάσταση υπό́ την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού́ Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (κύριος χορηγός), του Ελληνικού́ Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.

    Τετάρτη 13 Απριλίου, Πύργος, Ορφέας, ώρα 20:30 “Ο Θίασος” του Θόδωρου Αγγελόπουλου

    Η ταινία ακολουθεί έναν περιοδεύοντα θίασο στην Ελλάδα, από το 1939 μέχρι το 1952, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση του βουκολικού δράματος του Περεσιάδη Γκόλφω, η βοσκοπούλα. Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας και η ιδιωτική των μελών του θιάσου (που είναι ταυτόχρονα και μέλη της ίδιας οικογένειας) πλέκονται αξεδιάλυτα. Oι περιπέτειες της οικογένειας του Oρέστη, της αδελφής του, του πατέρα του, της μητέρας του και του εραστή της, παραπέμπουν στον κεντρικό πυρήνα του μύθου των Ατρειδών. O πατέρας εκτελείται από τους Γερμανούς μετά την προδοτική καταγγελία του εραστή της μητέρας, κι ο Ορέστης, αντάρτης της Αριστεράς, με τη συνεργασία της αδελφής του, θα σκοτώσει επί σκηνής τη μητέρα του και τον εραστή της, για να έρθει και η δική του εκτέλεση κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν τη γενική καταστολή του αντάρτικου κατά τον Εμφύλιο. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η μεγάλη αδελφή (εκείνη που, κατά το σχήμα του μύθου, θα ήταν η Ηλέκτρα). Η χρονολογική κατασκευή της ταινίας, περίπλοκη και πολύπλοκη, κτίζεται με διαρκείς χρονικούς ελιγμούς και συνεχείς εναλλαγές εποχών.

    Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Έτος: 1975, Διάρκεια: 230´, Σενάριο και Διάλογοι: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης, Μοντάζ: Τάκης Δαυλόπουλος, Μουσική και Μουσική Επιμέλεια: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Σκηνικά-Κοστούμια: Μικές Καραπιπέρης, Μακέτες Κοστουμιών: Γιώργος Πάτσας, Ήχος: Θανάσης Αρβανίτης, Μακιγιάζ: Γιώργος Σταυρακάκης, Παραγωγή: Γιώργος Παπαλιός.

    Παίζουν οι: Εύα Κοταμανίδου, Βαγγέλης Καζάν, Αλίκη Γεωργούλη, Κυριάκος Κατριβάνος, Στράτος Παχής, Νίνα Παπαζαφειροπούλου, Γιάννης Φύριος, Αλέξης Μπούμπης, Μαρία Βασιλείου, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, Πέτρος Ζαρκάδης, Κώστας Στυλιάρης.

    Βραβεία / Διακρίσεις / Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: FIPRESCI Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Καννών 1975. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Βαγγέλης Καζάν), Α’ Γυναικείου Ρόλου (Εύα Κοταμανίδου), Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975. Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ της Ταορμίνα 1975. Βραβείο «Interfilm» στο Φεστιβάλ Βερολίνου Φόρουμ 1975. Βραβείο Sutherland από το Βritish Film Institute 1975. Βραβείο «Age d’Or» (Καλύτερη Ταινία της χρονιάς) στις Βρυξέλλες 1975. Βραβείο Φιγκουέιρα ντα Φος στην Πορτογαλία 1976. Μέγα Βραβείο των Τεχνών, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς στην Ιαπωνία 1979. Καλύτερη Ταινία της Δεκαετίας 1971-1980 από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ιταλίας. 44η Kαλύτερη Ταινία στην Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

    πηγή https://www.ilialive.gr/

    01.jpg
    123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
    024.jpg
    Shadow
    exper1t.jpeg
    exper1t.jpeg
    Shadow
    tsioris.jpeg
    tsioris.jpeg
    Shadow