Οι Φευγάτοι - Εκτός Δρόμου εξορμούν στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου

Οι Φευγάτοι - Εκτός Δρόμου εξορμούν στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου

"Βάλια Κάλντα", όπως ονομάζεται στα βλάχικα ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου
(σημαίνει ‘Ζεστή Κοιλάδα’), χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα Εθνικά πάρκα της χώρας λόγω της τεράστιας βιοποικιλότητας και των μορφολογικών αντιθέσεων που διαθέτει. Με συνολική έκταση 60.000 στρεμμάτων, η παγωμένη "Ζεστή Κοιλάδα" πήρε το όνομα της κατ’ευφημισμό, καθώς αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας.
Ο πυρήνας του Δρυμού φιλοξενεί και προστατεύει μια τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας μοναδικού ενδιαφέροντος, όπως τα αιωνόβια ρομπόλα και την καφέ αρκούδα.
**ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Αναχώρηση το μεσημέρι της Παρασκευής (17/11) με προορισμό την πόλη των Γρεβενών. Εγκατάσταση στα καταλύματα μας και ελεύθερος χρόνος.
**Ημέρα 2η : αναχώρηση νωρίς το πρωί με προορισμό την Βοβούσα, σημείο εκκίνησης της πορείας μας. Το χωριό λέγεται Βοβούσα από τη βοή του νερού, από το ποτάμι. Την Βοβούσα την χωρίζει στα δύο ο Αώος ποταμός. Ανεβαίνουμε το Αρκουδόρεμα (πατάμε μία φορά σε νερό) με προορισμό τον καταρράκτη & τον πυρήνα της κοιλάδας.
Μήκος: 18χλμ
Υψομετρικά: 837 συνολικά
Βαθμός Δυσκολίας: Β (μέτριο)
Όσοι δεν θέλουν να κάνουν ολόκληρη την διαδρομή, θα μπορούν να ακολουθήσουν έως ένα σημείο και μετά να γυρίσουν στην Βοβούσα από άλλο μονοπάτι με συνοδό της ομάδας μας (περίπου 10χλμ).
Μετά το τέλος της διαδρομής ελεύθερος χρόνος για φαγητό κ καφέ και επιστροφή στα Γρεβενά.
**Ημέρα 3η : Πρωινό και ετοιμαζόμαστε να φύγουμε. Προορισμός μας το χωριό Σπήλαιο Γρεβενών το οποίο είναι χτισμένο στο «μπαλκόνι» του βουνού Όρλιακα.
Από το Σπήλαιο, λοιπόν, ξεκινάμε την πεζοπορία μας περπατώντας σε ένα μονοπάτι που παλιότερα οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν για να έχουν πρόσβαση στις πηγές του ποταμού Βενέτικου αλλά και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σύντομα φτάνουμε στην κοιλάδα της Πορτίτσας η οποία οδηγεί σε ένα βαθύ φαράγγι. Εκεί δεσπόζει το γεφύρι της Πορτίτσας, ένα από τα ωραιότερα γεφύρια του Νομού Γρεβενών. Κατασκευάστηκε το έτος 1743 με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Κάτω από την καμάρα του περνάει ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα.
Μήκος: 7χλμ
Υψομετρικά: +/- 300m
Βαθμός Δυσκολίας: Α
Μετά το τέλος της διαδρομής ελεύθερος χρόνος για φαγητό κ καφέ.
Το απόγευμα αναχώρηση και επιστροφή.
** ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Σακίδιο - Ορειβατικά παπούτσια - Μπατόν - αντιανεμικό - καπέλο - νερό - σνακ - προσωπικό φαρμακείο - 2η αλλαξιά & κάλτσες - γάντια.
* Η χρήση της μάσκας μέσα στο πούλμαν είναι προαιρετική.
* Η διαδρομή πραγματοποιείται με ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ, ακολουθώντας τις οδηγίες των οδηγών-συνοδών της ομάδας.
** ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ **
13:30 ΠΥΡΓΟΣ
13:50 ΑΜΑΛΙΑΔΑ
14:10 ΓΑΣΤΟΥΝΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6989508056 Γιώργος
01.jpg
123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
024.jpg
Shadow
exper1t.jpeg
exper1t.jpeg
Shadow
tsioris.jpeg
tsioris.jpeg
Shadow