«Θεϊκά λόγια» στον Απόλλωνα

«Θεϊκά λόγια» στον Απόλλωνα

Με το έργο του Ισπανού συγγραφέα Ραμόν ντελ Βάγιε-Ινκλάν

σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο  η Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος»

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με το γνωστότερο έργο του Iσπανού θεατρικού συγγραφέα Ραμόν ντελ Βάγε Ινκλάν, “Θεϊκά λόγια”  σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου, κάνει πρεμιέρα το  προσεχές Σάββατο 30 Μαρτίου 2024  στο θέατρο Απόλλων, η Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος». Μετά την περσινή πολύ επιτυχημένη της εμφάνιση με το κορυφαίο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», η ομάδα συνεχίζει και την φετινή σεζόν με Ισπανική λογοτεχνία, παρουσιάζοντας σπουδαία έργα υψηλών απαιτήσεων που δεν έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί συχνά το κοινό της Ηλείας.   Τα “Θεϊκά λόγια“, έργο της ώριμης περιόδου του συγγραφέα (1920), είναι η τραγωδία της λαϊκής δυστυχίας με μορφή ιστορικής παρωδίας , μέσα από ένα  ιδιαίτερο λογοτεχνικό ύφος, το εσπερπέντο, που καθιερώθηκε στην Ισπανική λογοτεχνία από τον Ινγκλάν. Ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτηρίζει “τραγικωμωδία χωριού” .  Μάλιστα για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των χαρακτήρων του έργου, ο σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος τοποθετεί στην σκηνή έναν πολυπρόσωπο θίασο με… 22 ρόλους, ένα έργο που έχουν δουλέψει σχεδόν 6 μήνες τώρα με πολύωρες καθημερινές πρόβες. Μάλιστα η φετινή παράσταση είναι αφιερωμένη από την ομάδα, σε αυτούς που «έφυγαν» από κοντά τους αφήνοντας ένα μεγάλο χάραγμα αγάπης, τον Βασίλη Αγγελόπουλο και την Αγγελική Σταθοπούλου.  

Οι παραστάσεις του Δούρειου Ίππου που αναμένουμε με ενδιαφέρον, θα συνεχιστούν έως και τις 14 Απριλίου 2024 ( εκτός Δευτέρας και Τρίτης» και ώρα 21.15.

Η υπόθεση

Ο Πέδρο Γκάιλα είναι ο ευσεβής παπάς του Σαν Κλεμέντε. Ζει στο μικρό χωριό μαζί με τη γυναίκα του, την όμορφη λάγνα Μάρι και τις αδελφές του. Η μία απ’ αυτές, η Γιάννα, κερδίζει το ψωμί της, περιφέροντας στα πανηγύρια τον σακατεμένο υδροκέφαλο γιο της Λαυρέντη. Όταν η Γιάννα πεθαίνει, την κηδεμονία του άρρωστου παιδιού αναλαμβάνει η Μάρι, που συνεχίζει να το περιφέρει, για να μαζεύει χρήματα. Μια μέρα, η Μάρι συναντά στο δρόμο της έναν γόη περαστικό, τον γυρολόγο Αστέρη, που την αποπλανά. Ο ξαφνικός αυτός έρωτας της παίρνει τα μυαλά και εγκαταλείπει το δύστυχο ανιψάκι της, που πεθαίνει παρατημένο. Επιστρέφει στο χωριό για να το θάψει, αλλά όλοι ξέρουν πια για το μοιραίο της πάθος. Ο όχλος τη διαπομπεύει σαν πόρνη και καταλήγει γυμνή μπροστά στον άντρα της. Ο τραγικός ιερέας δοκιμάζει να πέσει από τα κεραμίδια της εκκλησίας και τότε ακούγονται τα Θεϊκά λόγια…

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ:

Μάρω Ντελ Ρέινο: Παναγιώτα Ιωάννου , Γιάννα Ντελ Ρέινο: Ντάνα Αργυρακοπούλου,  Πέδρο Ντελ Ρέινο: Νώντας Κουτσουράκης, Τσιγγάνα-Γειτόνισσα: Αιμιλία Ζαφειροπούλου Αστέρης: «Μάστορας»,  Κόιμπρα: Μάρω Καραλή,  Λαυρέντης: Αποστόλης Στεργιώτης , Τατούλα: Ελευθερία Μυλωνά , Μιγελίν: Αθανασία Συντέτου ,Κορίτσι 1: Λυδία Μίνιτς Κορίτσι 2: Γεωργία Γκουβέρου, Ζητιάνα: Αγελική Γκολφίνου Λουδοβίνα, Γειτόνισσα: Χαρούλα Κόλλια , Μαρί Γκάιλα: Ελευθερία Σταματοπούλου,  Σιμωνίνα: Πέννυ Ζουμπάκη Δήμαρχος: Κώστας Σπίνος, Μπενίτα Ράφτρα: Ιουλία Κόλλια,  Γκοντάρ:Ηλίας Γεωργόπουλος Γειτόνισσα: Αφροδίτη Κουτρούτσου, Γειτόνισσα: Βασιλική Ντεβενέζου , Πολωνός Κόντες: Αναστάσιος Βενιζέλος, Τράγος: Θανάσης Παρασκευόπουλος, Κορίτσι 3: Μαρία Κούλη.

Συντελεστές: Σκηνοθέτης: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

 
Σκηνικά κουστούμια: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος Εικαστικός: Ιουλία Διαβάτη Μακιγιάζ: Αμάντα Χάρμπαλη Βοηθός Σκηνοθέτη: Αποστόλης Στεργιώτης Ήχος-Φωτισμός: Αλέκος Αμπελογιάννης, Δημήτρης Μαρινόπουλος Φωτογραφίες: Λάμπρος Τσακριλής Προτζέκτορας: Πάνος Παπαγεωργίου



01.jpg
123833713_10220900423653264_77374475085745817_n.jpg
024.jpg
Shadow
exper1t.jpeg
exper1t.jpeg
Shadow
tsioris.jpeg
tsioris.jpeg
Shadow